Havaintoja pääasiassa Itämeren alueelta

Nyt lähestytään kovaa vauhtia sitä aikaa keväästä, kun Venäjän asevoimien sotakalustoa ja harjoitusinfrastruktuuria aletaan pikkuhiljaa virittämään talvikunnosta kesäkäyttöä varten. Luonnollisesti pohjoisessa sijaitsevat varuskunnat aloittavat kesäkauteen siirtymisen etelän joukko-osastoja myöhemmin. Joukon sijainnista riippumatta siirtymävaihe kestää noin kuukauden päivät. Yhtä varmana kevään merkkinä on myös se, että sotilaspiirit aloittavat vuoden pääsotaharjoitukseen tähtäävät valmistavat harjoitukset. Tässä tarkoituksessa venäläiset ja valkovenäläiset pitivät ensimmäisen yhteisen Zapad-2021-harjoitukseen valmistavan harjoituksen Läntisessä sotilaspiirissä Nižni Novgorodin alueella. Harjoitusjoukon kokonaisvahvuus oli noin 300 sotilasta. Venäjän asevoimista harjoitukseen osallistui T-72B3-taistelupanssarivaunukomppania 1. Panssariarmeijan 6. panssariprikaatista. Valkovenäläisten harjoitusjoukko oli puolestaan muodostettu kolmen eri mekanisoidun prikaatin sotilaista. Osa harjoituksesta toteutettiin komppaniakokoonpanossa kaksipuoleisena harjoituksena. 

***

Itämeren alueella on ollut vilkasta niin maalla, merellä kuin ilmassa, joskaan mitään epätavallista ihmeteltävää harjoitustoiminta ei tuonut tullessaan. Esimerkiksi Kaliningradin suunnalla Itämeren laivaston 11. Armeijakunnan moottorijalkaväkijoukot osallistuivat noin 1 500 sotilaan voimin pidettyyn esikunta- ja johtamisharjoitukseen. Sitä seurasi Kaliningradin alueella pidetty 11. Armeijakunnan yhtymien ja joukko-osastojen komppaniakokoonpanossa pidetty  taktinen puolustus- ja hyökkäysharjoitus taisteluammunnoin. 

 

Itämeren laivaston pinta-aluksista ohjusveneet, ilmatyynyalus sekä sukellusveneiden torjunta-alukset pitivät omia harjoituksiaan. Näistä mainittakoon lähemmin ohjusveneiden tulenkäyttöharjoitus, jossa simuloiduilla Kalibr-NK-ohjusammunnoilla tulitettiin vihollisen alusosastoa ja rannikkomaaleja ja ilmatyynyalus Mordovian sukellusvenemiinoitteiden laskemisharjoitus, jossa yhteydessä harjoiteltiin myös suojautumista vihollisen joukkotuhoaseilta.

 

Itämeren laivaston merivoimailmavoimien hävittäjä- ja helikopterilentäjät ovat olleet ahkerasti ilmassa. Rintamapommittajat ja hävittäjät sekä helikopterimiehistöt harjoittelivat vihollisen erilaisten maamaalien, kuten komentopaikkojen ja linnoitteiden tuhoamista, jonka lisäksi hävittäjät harjoittelivat ilmataistelua. Myös Karjalan tasavallassa Laatokan yllä 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan hävittäjät ovat harjoitelleet maamaalien tuhoamista ja ilmataistelua.

 

Väliaikatietona kerrottakoon, että joulukuun puolivälissä pitkänmatkan koulutuspurjehdukselle lähteneet Itämeren laivaston korvetti Stojki ja tankkeri Kola ovat vastikään vierailleet Sudanissa, jonne suunnitellaan perustettavan Venäjän merivoimien tekninen tukeutumispiste. Mielenkiintoisena, joskaan ei poikkeuksellisena yksityiskohtana mainittakoon Tyynenmeren laivastolle aikanaan luovutettavien dieselsukellusveneiden Volhov ja Petropavlovsk-Kamtšatka koeajot Itämerellä. Pintapurjehduksen lisäksi koeajovaiheeseen kuuluu sukelluskoe Itämeren syvimmillä alueilla. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta