Kesäkoulutuskausi täydessä vauhdissa, katse jo syksyn pääsotaharjoituksessa

Viimeisen kahden viikon aikana Venäjän asevoimien kesäkoulutuskausi on alkanut todenteolla lähialueen joukoissa. Käytännössä tämä näkyy maavoimajoukoissa monina nuoremman saapumiserän tehtäväkohtaisina harjoituksina ja vanhemman saapumiserän runsaslukuisina taktisina harjoituksina. Taktisista harjoituksista voitaneen mainita esimerkkinä 1. Panssariarmeijan Iskander-prikaatin ja panssari- ja moottorijalkaväkijoukkojen asutuskeskustaisteluharjoitukset. 

 

***

Pohjoinen laivasto piti Barentsinmerellä isohkon kaksipuoleisen taisteluharjoituksen. Yli 20:n pinta- ja sukellusveneen lisäksi harjoitukseen osallistui rannikkojoukkoja sekä sukellusveneiden torjuntalentokoneita ja -helikoptereita 45. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijasta. Harjoitusaiheina olivat ainakin eri puolustushaarojen välinen yhteistoiminta, vihollisen ilmahyökkäyksen torjunta sekä taistelu vihollisen sukellusveneitä ja pinta-aluksia vastaan. Osa harjoituksista toteutettiin kovilla ampumatarvikkeilla. 

 

***

Läntisen sotilaspiirin komentajan kenraalieversti Aleksandr Žuravlevin mukaan Zapad-2021-harjoitukseen valmistavissa harjoituksissa keskeisimpiä harjoitusaiheita ovat joukkojen ryhmittymisen salaaminen ja johtaminen. Lisäksi valmistavissa harjoituksissa sovelletaan nykyaikaisista sotilaallisista konflikteista saatuja oppeja. Žuravlevin mukaan tällaisia ovat muun muassa: pataljoonan taisteluosaston ilmatorjuntajärjestelyt vihollisen lennokkeja ja matalalla lentäviä ilmamaaleja vastaan sekä panssarintorjunnan järjestelyt nopeiden panssarimaalien tuhoamiseksi. 

 

Läntisessä sotilaspiirissä 20. Armeijan 3. moottorijalkaväkidivisioona aloitti pitkäkestoisen ja nousujohteisen Zapad-2021-harjoitukseen valmistavan harjoituksen. Se alkoi ryhmäkohtaisilla taisteluammunnoilla ja päättyy aikanaan rykmenttikokonpanossa pidettäviin harjoituksiin. 

 

***

Itämeren laivaston merivoimailmavoimien Su-27-hävittäjät suojasivat Su-24M-pommikoneiden ja Su-30SM-hävittäjien harjoitusta, jossa tuhottiin ohjuksin ja pommein vihollisen maamaaleja, kuten komentopaikkoja, linnoitteita sekä elävää voimaa. Tätä ennen Itämeren laivaston pommikoneet ja hävittäjät harjoittelivat iskua maaliin, mikä kuvasi vihollisen alusosastoa. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan Liettuan puolustusministerin kerrotaan lausuneen, että Venäjän Itämeren laivaston merivoimailmavoimien harjoitukset olivat vastaus Itämeren alueella pidetylle Naton BALTOPS-harjoitukselle. 

 

***

Voronežin alueella pidettiin Leningradin ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan (6. IIPA) rintamapommittajien ja hävittäjien taktinen harjoitus, missä harjoiteltiin vihollisen maamaalien, kuten linnoitettujen komentopaikkojen, panssarikolonnien sekä lentokentillä olevien lentokoneiden tuhoamista pommein ja ohjuksin. Harjoitukseen osallistui hävittäjiä myös Karjalassa Besovetsissa sijaitsevasta 159. hävittäjärykmentistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta