Keskiössä valmius ja johtaminen

Kuluneen kahden viikon aikana Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnan keskiössä on tavalla tai toisella ollut valmius ja johtaminen. Tähän on olemassa kaksi syytä: Ensinnä palveluksessa olevan nuoremman saapumiserän koulutuksessa on saavutettu vaihe, jossa sitä aletaan valmistella ”valmiudelliseen rintamavastuuseen”. Toiseksi kuluvana vuonna Venäjän asevoimien pääsotaharjoitus pidetään Läntisen sotilaspiirin alueella, mistä syystä joukkojen johtamisvalmiuksia testataan ja kehitetään perinteisesti jo hyvissä ajoin ennen varsinaista päätapahtumaa.

 

***

Pohjoisen strategisen johtoportaan alueella on ollut toimintaa niin maalla, merellä kuin ilmassa. Pohjoisen laivaston 14. Armeijakunnassa pidettiin taisteluvalmiuden kohotusharjoitus, jossa armeijakunnan viitekehyksessä perustettiin alajohtoportaiden johtamispaikkoja joukkoyksikön (pataljoona / vast.) tasalta alkaen ja harjoiteltiin niiden toimintaa. Vuonna 2017 perustettu 14. Armeijakunta, jonka esikunta sijaitsee Murmanskissa, toimii Pohjoisen laivaston maavoimakomponentin taktis-operatiivisena yhtymänä. 

 

Pohjoisen laivaston aluksista ohjusristeilijä Marsalkka Ustinov ja sukellusveneiden torjunta-alus Severomorsk harjoittelivat Barentsinmerellä. Molempien alusten harjoitusohjelmaan kuului muun muassa sukellusveneiden etsintäharjoitus, jonka yhteydessä harjoiteltiin yhteistoimintaa sukellusveneiden ja sukellusveneiden torjuntailmavoimien kanssa. Harjoituksen sovelletussa vaiheessa käytettiin kovia sukellusveneidentorjunta-ampumatarvikkeita. Pohjoisen laivaston 45. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan MiG-31BM-hävittäjät ja Su-24-rintamapommittajat harjoittelivat ilmatankkausta yhteistoiminnassa ilma-avaruusvoimien Il-78-koneiden kanssa.

 

Päättyneellä viikolla Pohjoisen laivaston aluskanta täydentyi, kun joulukuussa 2020 Venäjän sotalaivaston kokoonpanoon otettu maihinnousualus Pjotr Morgunov purjehti laivaston päätukikohtaan Severomorskiin. Aluksessa on sadan hengen miehistö ja sen kerrotaan pystyvän kuljettamaan 300 sotilasta varusteineen sekä 13 taistelupanssarivaunua ja 36 panssaroitua ajoneuvoa.

 

On syytä mainita myös, että Pohjoisen strategisen johtoportaan alueella ydinsukellusvene Severodvinsk ampui veden alta Kalibr-ohjuksen Arkangelin alueella sijainneeseen maaliin.

 

***

Läntisessä sotilaspiirissä 20. Armeijassa on alkanut kuudella Venäjän alueella pidettävä koulutustarkastus. Siihen osallistuu joukkoja armeijan kaikista yhtymistä ja joukko-osastoista yhteisvahvuuden ollessa noin 3 500 sotilasta. 

 

1. Panssariarmeijassa on puolestaan pidetty viidellä Venäjän alueella armeijan esikunta- ja johtamisharjoitus, jona aikana harjoiteltiin muun muassa joukkojen ryhmittämistä ja hyökkäystä. Harjoitusaiheen perusteella on mahdollista, että kyseessä olivat ensimmäiset panssariarmeijan Zapad-2021-harjoitukseen valmistavat harjoitukset.

 

1. Panssariarmeijan taktisilla tiedustelujoukoilla ja Itämeren laivaston merijalkaväen ilmarynnäkkö- ja tiedustelujoukoilla on alkanut noin kuukauden kestävä laskuvarjohyppykoulutus, jossa hypätään niin valoisalla kuin pimeällä täydessä taisteluvarustuksessa Mi-8-helikopterista (Itämeren laivaston koulutettavat hyppäävät myös An-26-koneesta) 600 metrin korkeudelta mm. D-10-laskuvarjolla. Kyseessä on perushyppykoulutus, jonka päätteeksi, jos koulutus toteutetaan hyvin, sotilaita voidaan toimittaa laskuvarjolla toiminta-alueelleen pienissä erissä hyvien sääolosuhteiden vallitessa. Valmius hypätä täydessä taisteluvarustuksessa (turvallisesti) saavutetaan vasta koulutuksen päätteeksi.

 

***

Itämeren laivaston yhtymissä ja joukko-osastoissa on alkanut useamman viikon kestävä vaiheittainen taisteluvalmiuden kohotusharjoitus. Harjoituksen aikana opetellaan ja kerrataan toimintoja, jotka liittyvät muun muassa sotajoukon poikkeusolojen varustamiseen, väistöalueelle siirtymiseen ja siellä tehtäviin toimintoihin kuten linnoittamiseen, naamiointiin ja sotakaluston taistelukuntoon laittamiseen. Harjoitukseen osallistuu yli 3 000 sotilasta ja ainakin Itämeren laivaston 11. Armeijakunnan joukkojen osalta harjoitus päättyy aikanaan taisteluammuntaan kiväärikaliiperisilla aseilla. Harjoitusjoukon koosta ja harjoituksen toteutustavasta on pääteltävissä, että kyseessä on nuoremman saapumiserän harjoitus, jossa sitä koulutetaan ottamaan ”valmiudellinen rintamavastuu” vanhemmalta saapumiserältä.

 

Itämeren laivaston Iskander-M-ohjusprikaati osallistui myös valmiusharjoitukseen Kaliningradin alueella. Simuloidun tulitoimintaharjoittelun aikana ohjusmiehistöt ampuivat maaleja, jotka kuvasivat vihollisen ohjusasemia, lentokenttiä ja komentopaikkoja. Iskander-M-ohjusjärjestelmä on operatiivis-taktinen täsmäase, jolla tuhotaan viholliselle tärkeitä kohteita. Iskanderin kantaman kerrotaan olevan noin 500 kilometriä. 

 

***

Läntisen sotilaspiirin 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan hävittäjämiehistöt ovat harjoitelleet sekä Karjalan tasavallassa että Tverin alueella. Laatokan yllä toteutetussa Su-35S-hävittäjien harjoituksessa viime vuonna valmistuneet sotilaslentäjät harjoittelivat lentoon lähtöä ja laskeutumista huonojen sääolojen vallitessa. Tverin alueella sitä vastoin kokeneemmat MiG-31-hävittäjämiehistöt harjoittelivat ilmataistelua, johon kuului muun muassa vihollishävittäjien hyökkäyksen väistämisharjoittelua sekä yhteistoimintaharjoitus omien ilmatorjunta- ja tutkajoukkojen kanssa. 

Kommentit

  1. Rauha kaikille kansoille Suomesta

    Rauha on edullisin ratkaisu kaikille kansoille!
    Sodissa kuolee ihmisiä. Vallankäyttäjien tulee ymmärtää vastuunsa!

    Aaro Mikkonen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta