Toimintaa etupäässä merellä ja ilmassa

Kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet varsin tasaista menoa Suomen lähialueilla olevissa Venäjän asevoimien joukoissa, eikä esimerkiksi maavoimien osalta ole juuri mitään mainitsemisen arvoista. Ennen varsinaisten lähialueen tapahtumien käsittelyä voitaneen mainita, että Valko-Venäjän suunnalta on kantautunut uusia tiedonmurusia tämän vuoden strategisesta esikunta- ja johtamisharjoituksesta Zapad-2021:stä. Noin viikko sitten presidentti Lukašenka kertoi, että pääosa harjoitustapahtumista pidetään Valko-Venäjällä sijaitsevilla harjoitusalueilla. Harjoitusvalmisteluihin liittyen vastikään päättyi Valko-Venäjän ja Venäjän voimaryhmän johtoportaan esikuntaharjoitus. Sen kanssa samanaikaisesti Valko-Venäjällä pidettiin asevoimien taisteluvalmiuden kohotusharjoitus taisteluammunnoin. Tässä yhteydessä on paikallaan todeta, että Venäjän asevoimien vuotuinen pääsotaharjoitus on strateginen harjoitus, missä harjoitellaan valtiotasolla poikkeusoloihin varautumista. Täten se koskettaa tavalla tai toisella Venäjän koko asevoimia. Näin ollen on täysin luonnollista, että sotaharjoituksen päänäyttämön Läntisen sotilaspiirin lisäksi, harjoitukseen osallistuvat myös muut sotilaspiirit, kuten esimerkiksi Pohjoinen laivasto. Asevoimien lisäksi kyseiseen harjoitukseen osallistuu perinteisesti myös muita poikkeustilan aikaisia keskeisiä toimijoita, kuten esimerkiksi kansalliskaarti ja sisäministeriön joukkoja.

 

***

Sitten lähialueille. Kaliningradin alueella pidettiin Itämeren laivaston pioneerijoukkojen kaksiviikkoinen harjoitus. Harjoitukseen kerrotaan osallistuneen yli tuhat sotilasta, jotka harjoittelivat omat aselajinsa hyökkäys- ja puolustussodankäynnin taitoja niin sisämaassa kuin rannikolla käytävissä taisteluissa. 

 

Itämeren laivaston Leningradin meritukikohdan koulutusaluksilla alkoi harjoitusjakso, jossa merisotilaille opetetaan aluksen valmistelua purjehdukselle ja taisteluun. Koulutusjakson sovellettu vaihe pidetään Suomenlahdella. Harjoitusaiheista ja ajankohdasta on pääteltävissä, että kyseessä on Itämeren laivastossa laivapalvelukseen määrätyn nuoremman saapumiserän merisotilaiden perusharjoitus.

 

Itämeren laivaston suuret maihinnousualukset Korolev ja Minsk sekä korvetti Bojki ampuivat Itämerellä tykeillään maa-, meri- ja ilmamaaleihin. Lisäksi alusmiehistöt harjoittelivat vihollisen joukkotuhoaseilta suojautumista ja tuhotyöryhmien torjuntaa.

 

Itämeren laivaston merivoimailmavoimien hävittäjärykmentin nuorimmat Su-27-hävittäjälentäjät harjoittelivat vihollisen ilma-aluksien tuhoamista ohjuksin. Kaliningradin alueella merivoimailmavoimien Su-24M-rintamapommittajat ja Su-30SM-monitoimihävittäjät harjoittelivat puolestaan muun muassa vihollisen komentopaikkojen, linnoitteiden sekä sotakaluston tuhoamista ilmapommein. 

 

***

Myös Läntisen sotilaspiirin 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan lentävät osat ovat harjoitelleet.  Muun muassa Pihkovan alueella Mi-8-, Mi-28N- ja Mi-35-helikopterit harjoittelivat maavoimien taistelun tukemista tuhoamalla tykki- ja ohjusasein vihollisen ajoneuvo- ja panssarikolonnia sekä elävää voimaa. 

 

Hotilovon tukikohdan MiG-31-torjuntahävittäjät ja Su-35S-hävittäjät pitivät puolestaan kaksipuoleisen ilmataisteluharjoituksen, minkä lisäksi parina toimineet Su-35S-hävittäjät harjoittelivat strategisen Tu-95MS-ohjuskoneet saattamista ja suojaamista. Viimeksi mainittuun harjoitukseen liittyi hävittäjien kone konetta vastaan ilmataisteluharjoitus. Voronežin alueella Su-34-hävittäjäpommittajat puolestaan harjoittelivat maavoimien taistelun tukemista tuhoamalla vihollisen maamaaleja ohjuksin ja pommein. Harjoitukseen liittyi erittäin matalilla korkeuksilla lennetty vihollisen ilmavalvonnan ohitusharjoitus, jossa lennettiin tutkien valvontakorkeuden alapuolella. 

 

Viime blogissa kerrotut valmius- ja johtamisharjoitukset saivat jatkoa, kun 6. IIPA:n yhtymien ja joukko-osastojen viestijoukot pitivät ison kenttäkeskuksien perustamisharjoituksen. Siihen kerrotaan osallistuneen noin 3 500 sotilasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Havaintoja pääasiassa Itämeren alueelta