Joukkojen keskityksiä, kaksipuoleisia sekä rutiiniharjoituksia - talvikoulutuskauden tarkastusta, vai myös jotain muuta?
Venäjän asevoimissa on käynnissä perinteisesti koko huhtikuun kestävä talvikoulutuskauden tarkastusvaihe. Sen aikana tarkistetaan asevoimien päivystys-, taistelu- ja liikekannallepanovalmius sekä joukoissa vallitseva henki. Tässä tarkoituksessa Venäjän asevoimissa järjestetään huhtikuun aikana yli 4 000 taisteluharjoitusta, joista noin 800 on kaksipuoleisia. Tänä vuonna yleisesikunnan toteuttama tarkastus kohdistuu Itäiseen sotilaspiiriin. Muut sotilaspiirit toteuttavat omat talvikoulutuskauden tarkastusharjoitukset.
Keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta Venäjän joukkokeskitykset Ukrainan suuntaan. Ukrainalaisten mukaan (14.4.) sen Venäjän puoleisten rajojen tuntumassa on 56 pataljoonan taisteluosastoa, joiden yhteenlaskettu miesvahvuus on noin 110 000 sotilasta. Mikäli lukumäärä pitää edes likimain paikkaansa, venäläissotilaiden määrä Ukrainan rajan tuntumassa on valtava. Tällä hetkellä joukkokeskitysten todellisen syyn tietävät vain venäläiset itse. Ne voivat liittyä, kuten puolustusministeri Šoigu ilmoitti, Eteläisen ja Läntisen sotilaspiirin valmiudenkohotustarkastukseen tai niiden päämotiivi voi olla puhtaasti poliittinen, taikka kahden edellisen syyn yhdistelmä. Lähiviikot kertovat sen, mistä nyt on kyse.
***
Sitten lähialueilla, jossa parin viime viikon aikana on ollut havaittavissa perinteistä ja ei niin perinteistä toimintaa, sillä jos Venäjän asevoimien toiminta on ollut poikkeuksellista Ukrainan suunnalla, ei se ole ollut ihan tavanomaista Leningradin alueellakaan. Tästä osoituksena on siellä pidetty 6. Armeijan 25. moottorijalkaväkiprikaatin ja Pohjoisen laivaston 200. moottorijalkaväkiprikaatin kaksipuoleinen taisteluharjoitus, johon osallistui 6. Ilmavoima- ja Ilmapuolustusarmeijan taisteluhelikoptereita ja hävittäjiä. Erityisen harjoituksesta tekee nimenomaan 200. MtJvPr:n harjoittelu Leningradin alueella ensi kertaa kautta aikain. Selitys tälle saattaa löytyä tulevasta Zapad-2021-harjoituksesta. Mahdollisesti nyt toteutettu harjoitus toimi samalla maastontiedusteluna tulevaa pääsotaharjoitusta varten. Mikäli näin on, oletettavasti Zapad-2021-harjoituksen tilannekehitys aikanaan edellyttää Pietarin suunnan joukkojen vahvistamista tai Leningradin alueelle suunnattavaa vastahyökkäystä Pohjoisen laivaston maavoimaosilla. Joka tapauksessa nyt pidetty harjoitus oli poikkeuksellinen.
Sen sijaan 6. Armeijan Pietarin eteläpuolelle Lugaan sijoitettu 26. Iskander-M-ohjusprikaati on harjoitellut perinteiseen tapaan simuloidulla tulitoiminnalla vihollisen tärkeiden kohteiden, kuten komentopaikkojen ja viestikeskusten tuhoamista.
***
Myös 20. Armeija on harjoitellut varsin perinteiseen tapaan kaksipuoleisesti maavoimailmavoimien tukemana. Moskovan itäpuolella Nižni Novgorodin alueella pidettiin 237. panssarirykmentin kaksipuoleinen taisteluharjoitus, johon osallistui Mi-24-taisteluhelikoptereita 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijasta. Vahvennetun hyökkäävän pataljoonan tehtävänä oli vallata edullinen tasa, minkä jälkeen toinen porras voitaisiin vetää taisteluun. Sotataidollisesti siis täysin ohjesäännön mukainen taisteluharjoitus.
Perinteistä harjoitusta edusti myös 20. Armeijan 3. moottorijalkaväkidivisioonan 84. tiedustelupataljoonan talvikoulutuskauden tarkastusharjoitus, jossa harjoitusjoukot saivat tehtäväkseen siirtyä metsä- ja peltomaastossa vihollisen selustaan. Siellä harjoitusjoukon tehtävänä oli pieninä ryhminä tuliylläköin tuottaa viholliselle tappioita. Harjoitus pidettiin Belgorodin alueella, jossa tiedustelupataljoonan pysyvä sijaintipaikka sijaitsee Ukrainan rajan tuntumassa.
***
Yhtä lailla kahden muun Läntisen sotilaspiirin armeijan tapaan myös 1. Panssariarmeija on harjoitellut kaksipuoleisesti. Nižni Novgorodin alueella pidettiin 6. panssariprikaatin ja 4. panssaridivisioonan 423. moottorijalkaväkirykmentin harjoitus, johon osallistui tuhatkunta sotilasta. Harjoituksen pääaiheiden hyökkäyksen ja puolustuksen ohella taistelukoulutukseen kuului venäläiseen sotaharjoituksen vakioelementtejä, kuten omalla kalustolla suoritettu vihollisen ilmahyökkäyksen torjunta sekä toiminta vihollisen joukkotuhoaseiden saastuttamalla alueella.
***
Lopuksi pari havaintoa 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan toiminnasta. 6. IIPA:n S-300- ja S-400-Triumf-ilmatorjuntaohjusmiehistöt yhdessä Pantsir-S-ilmatorjuntaohjusmiehistöjen kanssa ampuivat taisteluammuntoja Etelä-Venäjällä Astrahanin alueella. Puškinin lentotukikohdan Mi-8AMTŠ-, Mi-24- ja Mi-28-helikopterit harjoittelivat puolestaan Kingiseppin harjoituskentällä vihollisen panssaroidun kaluston tuhoamista ohjuksin ja tykein. Ammunnat toteutettiin matalalta enintään 30 metrin korkeudesta. Voronežin alueella Su-34-hävittäjäpommittajat ovat puolestaan harjoitelleet vihollisen liikkuvien komentopaikkojen ja panssariosastojen tuhoamista pommein.
Kommentit
Lähetä kommentti