Pohjoiselta laivastolta vahvoja suorituskykynäyttöjä

Kuluneen kahden viikon aikana Pohjoisen laivaston ja Läntisen sotilaspiirin joukot ovat harjoitelleet runsaasti ja monipuolisesti. Ylivoimaisesti kovimmat suorituskykynäytöt antoi Pohjoinen laivasto. Ensin fregatti Gorškov ampui ohjusaseellaan yli 300 kilometrin päähän Novaja Zemljalla olleisiin maamaaleihin. Heti perään kahden päivän kuluttua arktisella merialueella nousi paksun jään läpi pintaan yhtäaikaisesti kolme ydinsukellusvenettä muutaman sadan metrin etäisyydelle toisistaan. Tätä operaatiota suojasi kaksi MiG-31-hävittäjää, jotka ilmatankkauksen päätteeksi kävivät kääntymässä Pohjoisnavalla. Ydinsukellusveneiden demonstraatio voidaan tulkita ainakin näytöksi Yhdysvalloille siitä, että Venäjän ydinasetriadin merikomponentti pystyy tarvittaessa laukaisemaan ydinaseita myös pysyvän jään alueelta. 

 

Myös Pohjoisen laivaston armeijakunta- ja merijalkaväkijoukot ovat harjoitelleet, joskaan eivät yhtä säväyttävästi kuin merimiehet. Petsamossa (venäläisittäin Petšengassa) sijaitseva 200. moottorijalkaväkiprikaati piti pataljoonan puolustusharjoituksen taisteluammunnoin. Harjoitukseen osallistui yli 500 sotilasta ja harjoituksen johtajan mukaan taisteluharjoituksen päätarkoituksena oli parantaa moottorijalkaväkijoukkojen yhteistoimintaa taistelua tukevien aselajijoukkojen kanssa. 

 

Pohjoisen laivaston merijalkaväen tiedustelujoukkojen harjoitus puolestaan kertoo siitä, miten erilaisista joukoista ja suorituskyvyistä Pohjoisen laivaston joukot koostuvat. Siinä, missä korvetti Gorškov ja ydinsukellusveneet esittelivät maailmanluokan suorituskykyjä, Pohjoisen laivaston merijalkaväen tiedustelijat harjoittelivat siirtymistä arktisten alueiden alkuperäiskansojen tapaan koira- ja porovaljakoilla. 

 

***

Myös Kannaksen suunnalla on harjoiteltu. 6. Armeijan 138. moottorijalkaväkiprikaati piti yli tuhannen sotilaan voimin lähiharjoitusalueellaan kaksipuoleisen taktisen taisteluharjoituksen, johon osallistui moottorijalkaväkijoukkojen lisäksi ainakin tykistö-, suojelu-, ilmatorjunta-, lennokki- ja tiedustelujoukkoja sekä mahdollisesti myös maavoimailmavoimien helikoptereita. Harjoitukseen sisältyi asutuskeskustaisteluvaihe, mikä ei ole tyypillistä 138. prikaatin harjoituksilleMuutoin puolustus- ja hyökkäysharjoitus sisälsi perinteiset osakokonaisuudet, kuten muun muassa vihollisen tiedustelu- ja tuhotyöryhmien torjuntaa, toimintaa vihollisen joukkotuhoaseiden sekä voimakkaan elektronisen häirinnän vaikutuksen piirissä.

 

***

Läntisen sotilaspiirin 1. Panssariarmeijan joukot ovat harjoitelleet Moskovan ja Nižni Novgorodin alueella. Moskovan suunnalla Golovenkin harjoitusalueella 4. Panssaridivisioonan panssari- ja moottorijalkaväkijoukot pitivät pataljoonan kaksipuoleisen taisteluharjoituksen taisteluammunnoin. Panssariarmeijan omien suorituskykyjen lisäksi taisteluja tuki Su-24-rintamapommittajapari. Jopa Panssariarmeijan viimeaikaisessa harjoitusmittakaavassa kyse oli isosta harjoituksesta, sillä siihen kerrotaan osallistuneen yli 250 taistelupanssarivaunua.

 

Nižni Novgorodin alueella Mulinon harjoituskentällä Panssariarmeijan tiedusteluprikaati piti mielenkiintoisen, muttei ainutlaatuisen harjoituksen. Siinä tiedusteluprikaati yhdessä sotilaspiirin psykologien ja tulkkien kanssa harjoitteli vihollisen saarretun asutuskeskuksen valtaamista ilman taisteluja. Ensivaiheessa tiedusteluprikaatin lennokkijoukot lähettivät aseiden laskemisiin kehottavia ynnä muuten demoralisoivia tekstiviestejä asutuskeskuksessa olleilla vihollisjoukoille. Samassa tarkoituksessa asutuskeskukseen pudotettiin myös yli tuhat lentolehtistä. Tämän jälkeen piiritettyjen joukkojen kanssa alettiin käydä neuvotteluja psykologien ja tulkkien välityksellä. Voimakkaan moraalispsykologisen painostuksen seurauksena asutuskeskuksessa olleet joukot laskivat aseensa ja antautuivat ilman vastarintaa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kieltä tulkit puhuivat? 

 

***

Myös Itämeren laivaston pinta-alukset ja meri-ilmavoimajoukot ovat jatkaneet aktiivista harjoitusrytmiään. Baltijskin meritukikohdan kymmenkunta alusta osallistui koulutuspurjehdukseen, jossa harjoiteltiin merisodankäynti- ja laivapalvelustaitoja, kuten esimerkiksi erilaisista häiriötilanteista selviämistä, tykistötaistelua vihollisen pinta-aluksia vastaan sekä vihollisen ilmahyökkäysten torjuntaa. 

 

Itämeren laivaston merivoimailmavoimat pitivät puolestaan taktisen harjoituksen, johon osallistui ainakin kymmenkunta Su-27-hävittäjää. Harjoituksen aikana muun muassa harjoiteltiin varatukikohtien käyttöönottoa ja ilmatilaloukkausten torjuntaa. Simuloidulla tulitoiminnalla harjoiteltiin puolestaan vihollisen ohjusten ja strategisten pommikoneiden torjuntaa. Merivoimailmavoimien Mi-24-taisteluhelikopterit harjoittelivat sitä vastoin  helikoptereittain ja kopteripareittain vihollisalusten tuhoamista tykein ja ohjuksin. 

 

***

Lopuksi vielä pari ajankohtaista asiaa. Kevätkutsunnat ovat alkaneet 1. huhtikuuta ja ne jatkuvat aina heinäkuun puoliväliin saakka. Tänä vuonna kevätkutsuntoihin osallistuu reilut 134 tuhatta 18-27-vuotiasta venäläisnuorukaista, joilta on erikseen kielletty älypuhelimien käyttö varusmiespalveluksen aikana. Syynä lienee älypuhelinten käytöstä aiheutuvat turvallisuusongelmat. 

 

Myös Zapad-2021-harjoituksesta on uutta kerrottavaa. Valko-Venäjän yleisesikunnan päällikön sijaisen Pavel Muravejkon mukaan strateginen esikunta- ja johtamisharjoitus on luoteeltaan puolustuksellinen, jossa harjoitellaan muun muassa puolustautumista informaatio-operaatioilta ja verkkohyökkäyksiltä. Lisäksi Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-2021-harjoitukseen valmistavat yhteisharjoitukset ovat jatkuneet. Vasta ikään Mulinon harjoituskentällä päättyi maitten asevoimien toinen yhteinen pataljoona kokoonpanossa toteutettu panssari- ja moottorijalkaväkijoukkojen harjoitus. Vuotuinen pääsotaharjoitus toimii myös asevoimien testikenttänä. Puolustusministeri Šoigun ilmoituksen mukaan Zapad-2021-harjoituksessa maahanlaskujoukot testaavat ensikertaa (kauko)ohjattavia kalustopudotusvarjoja. 

 

Rauhaisaa pääsiäistä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta

Perusteita Venäjän asevoimista ja havaintoja talvikoulutuskauden ensiviikkojen tapahtumista

Juhlat on juhlittu, Venäjän asevoimien harjoitustoiminta on päässyt vauhtiin, uutta tietoa Zapad-2021-harjoituksesta