Sotavalmius tarkastettu, Itämeren laivaston maavoimakomponenttia vahvistettu

Talvikoulutuskauden tarkastusharjoitukset sekä Eteläisen ja Läntisen sotilaspiirien yllätykselliset taisteluvalmiustarkastukset ovat päättyneet. Yleisesikunnan päällikön armeijankenraali Valeri Gerasimovin mukaan talvikoulutuskauden tarkastusharjoituksiin osallistui yli 300 000 sotilasta, mikä luku vastaa noin kolmannesta Venäjän asevoimien kokonaisvahvuudesta.

 

Venäjän puolustusministeriön ilmoituksen mukaan Krimillä pidettyyn taisteluvalmiusharjoitukseen osallistui Eteläisen sotilaspiirin 58. Armeijan, Keskisen sotilaspiirin 41. Armeijan, maahanlaskujoukkojen 7. ja 76. Ilmarynnäkködivisioonan sekä 98. Maahanlaskudivisioonan joukkoja. Läntisen sotilaspiirin taisteluvalmiustarkastukseen osallistui joukkoja myös Pohjoisesta laivastosta. Harjoitukset osoittivat, että Venäjän asevoimien eri tasoilla toimivilla esikunnilla on taitoa suunnitella sekä kykyä että kapasiteettia toteuttaa varsin lyhyessä ajassa merkittävä joukkojen keskitys haluamalleen alueelle.

 

Venäjän puolustusministeriön ilmoituksen mukaan harjoituksiin osallistuneet joukot ovat palanneet kotivaruskuntiinsa huoltamaan kalustoaan valmistautuakseen pian alkavaan kesäkoulutuskauteen. Venäjän asevoimien harjoitustoiminnassa seuraa nyt lyhyt suvantovaihe, mikä kestänee aina voitonpäivän jälkeiselle viikolle.  Varuskunnissa ei kuitenkaan täysin päästä lepäämään laakereilla, sillä osa Läntisen sotilaspiirin joukoista on ilmoittanut vastaanottaneensa kevätkutsuntaerän ensimmäiset alokkaat. Venäjällähän varusmiespalvelukseen astuminen ei tapahdu tiettynä päivänä kaikille yhtäaikaisesti, vaan muutaman kuukauden liukuman puitteissa. Venäjän asevoimissa sotilasvalaan päättyvä peruskoulutuskausi eli ”nuoren taistelijan kurssi” kestää kuukauden. Sen aikana alokkaille opetetaan yleissotilaallisen koulutuksen lisäksi ase- ja ampuma- sekä taistelukoulutuksen perusteet.

 

***

Kun Venäjän toimintaa seuraavien joukkotiedotusvälineiden huomio keskittyi Ukrainan suuntaan, jäi Venäjän sotalaivaston komentajan amiraali Nikolai Jevmenovin johtama Pohjoisen laivaston esikunta- ja johtamisharjoitus julkisuudessa ymmärrettävästi vähemmälle huomiolle. Harjoituksessa Jevmenov tarkasti Pohjoisen laivaston esikunnan valmiuden suunnitella, toimeenpanna ja johtaa poikkeusolojen edellyttämiä toimia arktisella alueella. Harjoitukseen osallistui joukkoja kaikista Pohjoisen laivaston meri- ja maavoima‑, rannikko- sekä ilmavoima- ja ilmapuolustusyhtymistä. Muun muassa fregatti Admiral Kasatonov osallistui harjoitukseen palatessaan joulukuun lopussa 2020 alkaneelta pitkänmatkan koulutuspurjehdukselta. Vuodesta 2010 lähtien Venäjän sotalaivaston komentaja on tarkastanut yhden laivaston vuodessa.

 

***

Myös Itämeren laivaston alusosasto on palannut kotisatamaansa Baltijskiin viime vuoden joulukuussa alkaneelta Välimerelle suuntautuneelta koulutuspurjehdukseltaan. Korvetti Stojkin lisäksi koulutuspurjehdukseen osallistui kolme muuta alusta.

 

Lopuksi mainittakoon Itämeren laivaston ilmoittaneen, että sen 11. Armeijakunnan moottorijalkaväkidivisioonaan on perustettu kaksi uutta moottorijalkaväkirykmenttiä. Todennäköisesti kyse ei ole kahden täysin uuden rykmentin perustamisesta, vaan armeijakunnan kokoonpanoon jo entuudestaan kuuluneiden 7. ja 79. moottorijalkaväkiprikaatin vahvuuden kasvattamisesta rykmenteiksi. Näiden rykmenttien lisäksi moottorijalkaväkidivisioonaan kuulunee ainakin tykistö- ja panssarirykmentti. Uudessa kokoonpanossa toimiva moottorijalkaväki on ennättänyt pitää jo viikon pituisen kaksipuolisen taisteluharjoituksen, johon osallistui myös Itämeren laivaston merivoimailmavoimat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta