Valmistautumista kesäkoulutuskauteen ja johtamisvalmiuden ylläpitoa

Harjoitusaktiivisuuden näkökulmasta katsottuna viimeiset kolme viikkoa ovat Venäjän asevoimissa olleet varsin matalatempoisia. Luonnollisina selityksinä tälle ovat muun muassa talvikoulutuskauden vaihtuminen kesäkoulutuskaudeksi, samaan ajankohtaan osuva vanhemman saapumiserän kotiutuminen ja kevätkutsuntoihin osallistuneiden nuorukaisten palvelukseen astuminen sekä perinteisesti asevoimien harjoitustoiminnan rauhoittuminen voitonpäivän juhlintaan. 

 

Kuluneen kolmen viikon aikana Venäjän asevoimissa on pidetty erilaista henkilöstön täydennyskoulutusta ja urheilukilpailuja, viimeistelty kalustoa ja harjoitusalueita kesäkoulutuskauteen sekä tehty PR-työtä ja muistettu veteraaneja. Eri puolilla Venäjää on järjestetty asevoimien toiminnasta kertovia tiedotustilaisuuksia, minkä lisäksi ympäri Venäjää kiertää juna samassa tarkoituksessa. Näiden tilaisuuksien tarkoituksena oli paitsi kertoa asevoimien toiminnasta, mutta ennen kaikkea rekrytoida paikalle saapunutta nuorisoa sopimussotilaiksi. Yleisöä näihin tilaisuuksiin houkutellaan muun muassa tarjoamalla heille mahdollisuus ilmaiseen COVID-19-testiin ja kenttäruokailuun. 

 

Voitonpäivänä tapahtuvien sotaveteraanien perinteisten kukitusten ynnä muiden muistamisten lisäksi Läntisen sotilaspiirin varusmiehet ovat osoittaneet kunnioitustaan sotasukupolville etsimällä taistelukentälle jääneitä puna-armeijalaisia muun muassa talvisodan taistelupaikalta Hanhijoensuolta myöhemmin tapahtuvaa siunaamista ja hautaamista varten. 

***

Nyt päättyvällä viikolla vietettiin Itämeren laivaston vuosipäivää. Sen juhlinnan yhteydessä sekä Venäjän sotalaivaston komentaja amiraali Nikolai Jevmenov että Itämeren laivaston komentaja amiraali Aleksandr Nosatov antoivat julkisuuteen lausuntoja, joiden mukaan Itämeren laivasto on Venäjän keskeinen portinvartija lännen suuntaan, mistä syystä sen sotavoimaa vahvistetaan varustamalla laivastoa muun muassa dieselsukellusveneillä, Su-30SM-hävittäjälentokoneilla sekä ohjusveneillä. Näiden toimitusaikatauluista ja lukumääristä kerrottiin julkisuuteen ainoastaan se, että kuluvan vuoden loppuun mennessä Itämeren laivasto saa käyttöönsä kaksi uutta neljä+ sukupolven Su-30SM-hävittäjää. Nosatovin mukaan Itämeren laivaston tämän vuoden tärkein koulutustapahtuma on asevoimien pääsotaharjoitus Zapad-2021. Tämä enteilee tulevalle syyskuulle aktiivista sotaharjoitustoimintaa Itämerellä ja sen ilmatilassa.

 

Myös Pohjoisen laivaston sotavoimaa kasvatettiin, kun se sai voitonpäivän alla vahvuuteensa uuden strategisen ydinsukellusveneen Kazanin. Sotalaivaston komentajan amiraali Jevmenovin mukaan Venäjän sotalaivasto saa tänä vuonna kokoonpanoonsa kaikkiaan kolme strategista ohjussukellusvenettä. 

***

Harjoitustoiminnan vähäisestä aktiviteetista huolimatta, joukot eivät ole kuitenkaan olleet täysin toimettomina. Esimerkiksi tätä kirjoitettaessa Pohjoisessa laivastossa on alkamassa suurehko harjoitus, mihin osallistuu pinta-alusten ja sukellusveneiden lisäksi 45. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan joukkoja.

 

Läntisen sotilaspiirin esikunta- ja viestijoukot pitivät puolestaan johtamisharjoituksen, jossa muun muassa perustettiin sotilaspiirin ja sen alajohtoportaiden kenttäjohtamispaikat viestikeskuksineen. Johtamisvalmiuden näkökulmasta harjoituksen ajankohta selittynee ”rintamavastuun vaihdolla”, sillä viime syksynä palvelukseen astunut ikäluokka on omalta osaltaan ottamassa valmiusvastuuta parhaillaan kotiutettavalta viime kevään saapumiserältä.

 

Sekä Läntisen sotilaspiirin 6. Armeijan että Itämeren laivaston armeijakunnan tiedustelujoukot ovat tahoillaan pitäneet noin viikon pituinen laskuvarjohyppykoulutuksen. Sen aikana koulutettavat hyppäsivät viitisen kertaa D-10-laskuvarjolla Mi-8-helikopterista tai An-26-lentokoneesta 600−900 metrin korkeudelta. 

 

Kannaksella sijaitsevan 6. Armeijan 138. Moottorijalkaväkiprikaatin MTLB -miehistön kuljetusajoneuvojen kuljettajille pidettiin osana kuljettajien erikoiskoulutusta vesistön ylimenoharjoitus. Sovellettu vaihe päättyi vastarannalta edullisen tasan valtaamiseen, mikä mahdollisti toisen portaan hyökkäykseen siirtymisen. 

 

Itämerellä sekä Kronstadtiin että Baltijskiin sijoitetut miinanraivaajat harjoittelivat tukikohdissa olevien alusten merelle pääsyn turvaamista etsimällä ja tuhoamalla vihollisen laskemia miinoja. Harjoituksiin liittyi tykistöammuntoja meri- ja ilmamaaleihin. 

 

Itämeren laivaston merivoimailmavoimat harjoittelivat päättyvällä viikolla yhtäaikaisesti kaikilla suorituskyvyillään. Su-30SM-hävittäjät, Mi-24- ja Mi-8-helikopterit harjoittelivat maavoimien taistelun tukemista tuhoamalla vihollisen komentopaikkoja, panssarikalustoa ja elävää voimaa sekä toteuttamalla ilmatiedustelua. Su-27-hävittäjät harjoittelivat puolestaan ilmataistelua eri korkeuksilla ja nopeuksilla. Ka-27-alushelikopterit harjoittelivat merialueen valvontaa sekä vihollisen sukellusveneiden etsintää valoisalla ja pimeällä. 

 

Itämeren laivaston armeijakunnan Iskander-prikaati piti puolestaan rutiininomaisen simuloidun tulitoimintaharjoituksen, jossa tuhottiin vihollisen komentopaikkoja ja tärkeitä viestikeskuksia.

 

Kolme viimeksi mainittua Itämeren laivaston harjoitusta ovat aiheiltaan sellaisia, että niillä saattoi olla  ”tilanneyhteys” muun muassa Itämeren ympäristössä käynnissä olevaan Naton Defender Europe 2021 -harjoitukseen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta