Läntiseen sotilaspiiriin lisää joukkoja, Zapad-2021-harjoituksessa massiivinen ilmasota

Venäjän asevoimissa menneet kaksi viikkoa ovat kuluneet pääasiassa valmistautuessa 1. kesäkuuta virallisesti alkaneeseen kesäkoulutuskauteen. Samalla, kun ensimmäiset kevätkutsuntaerän alokkaat ovat vannoneet sotilasvalansa ja joukoissa on pidetty ensimmäiset kesäkoulutuskauden tehtäväkohtaiset harjoitukset, valtiojohto on kertonut asevoimien tilasta ja lähitulevaisuuden suuntaviivoista. Tässä yhteydessä presidentti Putin kertoi muun muassa, että 85 prosenttia yleisjoukkojen sekä ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijoiden rykmenttien ja yhtymien (prikaati, divisioona) komentajista on palvellut Syyriassa ja saanut taistelukokemusta. Kyseinen määrä on merkittävä ja sotatoimialueelta kertynyttä palveluskokemusta ammattitaidon kehittäjänä ei voi väheksyä.

 

Puolustusministeri Šoigu totesi kuluneella viikolla, että vastauksena Yhdysvaltojen ja Naton Venäjää uhkaavalle toiminnalle Läntiseen sotilaspiiriin perustetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä noin 20 uutta yhtymää ja joukko-osastoa. Miesmäärällä mitattuna se tarkoittanee noin 100 000 sotilasta. Tiedostaen Venäjän asevoimien henkilöstörekrytoinnin haasteet ynnä edellä ilmoitettu aikamäärä perustettavien joukkojen kalustotarpeesta puhumattakaan on selvää, että kyseiset uudet joukot perustetaan etupäässä muuttamalla Venäjän asevoimien nykyistä taistelujaotusta. Käytännössä tämä tarkoittanee esimerkiksi joukkojen siirtoja muista sotilaspiireistä Läntiseen sotilaspiiriin. On myös todennäköistä, etteivät perustettavat yhtymät ole perustamisensa jälkeen pitkään aikaan missään suhteessa määrävahvuisia, sillä varuskuntien tarvitseman infrastruktuurin rakentaminen vie aikaa.

 

Myös syyskuussa järjestettävästä Venäjän asevoimien strategisesta pääsotaharjoituksesta Zapad-2021:stä on kerrottu uutta. Puolustusministeri Šoigun mukaan harjoitukseen rakennetaan vaikea ilmasotatilanne, minkä johdosta Venäjän ilmavoimien suorituskykyjä käytetään massiivisesti. Kun tähän yhdistetään vielä Pohjoisen laivaston esikuntapäällikön vara-amiraali Vladimir Vorobjovin tuore ilmoitus siitä, että Pohjoinen laivasto osallistuu Venäjän asevoimien strategiseen esikunta- ja johtamisharjoitukseen päätoimintasuunnassaan arktisella alueella, voidaan perustellusti todeta, että syyskuussa Länsi- ja Luoteis-Venäjä ovat isolta osaltaan ”sotatoimialuetta”.

 

Huomioiden nykyinen Venäjän ja lännen välinen vastakkainasettelu sekä kaikki se, mitä tällä hetkellä Zapad-2021-harjoituksesta tiedetään on oikeutettua arvioida, että harjoituksen aikana Länsi-Venäjän ja Valko-Venäjän sotaharjoitusalueilla, mutta myös Itämerellä ja sen ilmatilassa nähtäneen poikkeuksellisen suuri sotaharjoitus.

***

Tätä kirjoitettaessa (5.6.) Pohjoisen laivaston ja Läntisen sotilaspiirin maavoimajoukot ovat pitäneet ensimmäiset pienimuotoiset tehtäväkohtaiset harjoituksensa. Sen sijaan niin Pohjoisen kuin Itämeren laivaston merivoimakomponentit harjoittelevat jo suuremmassa mittakaavassa. Esimerkiksi Pohjoisessa laivastossa pidettiin suurehko merivoimakomponentin ja ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan yhteisharjoitus. Harjoitusaiheina olivat muun muassa raivaaja-alusten tukeman taistelualusosaston avomerelle siirtyminen ja ryhmittyminen taisteluryhmitykseen, sukellusveneiden etsintä ja torjunta yhdessä sukellusveneiden torjuntailmavoimien kanssa sekä taistelu vihollisen pinta-alusosastoa vastaan. Osa harjoituksista suoritettiin kovapanosammunnoin. Itämerellä puolestaan kaksi ohjusalusosastoa piti simuloidun tulenkäyttöharjoituksen, jossa voimakkaan elektronisen häirinnän alaisena ammuttiin maaleja, jotka kuvasivat vihollisen alusosastoja ja rannikkokohteita. 

 

Vielä lienee paikallaan kertoa Läntisessä sotilaspiirissä Pietarissa, Leningradin ja Kaliningradin alueilla viime perjantaina päättyneestä liikekannallepanoharjoituksesta. Kutsunnoista vastaavien sotilaskomissariaattien ja joukko-osastojen lisäksi harjoitukseen osallistui alue- ja paikallistason siviiliviranomaisia. Harjoituksen aiheena oli sotilas- ja siviiliviranomaisten yhteistoiminta henkilöstö- ja kuljetusresurssien näkökulmasta. Käytännössä harjoiteltiin siis reservissä olevan henkilöstön palvelukseen astumista sekä sitä, miten heidät saadaan siirrettyä määrätyssä ajassa oikeaan paikkaan. Harjoitukseen osallistui yli 1 500 sotilasta ja reserviläistä.

Kommentit

  1. Laita näitä tilannekatsauksia Uuden Suomen puheenvuoro kannanottoihin, siellä ne sopivat yhteen plogisti Ari Pesosen kanssa, joka on myös erikoistunut Venäjän armeijan uhoamiseen ja kyseenalaiseen toimintatapaan. Sieltä tulee palautetta joka suuntaan, mutta lisää NATO:toon liittymiseen kannattajia, kun saavat oikeaa tietoa. Jotain tietoa on liikkeellä että liittymisasiakirjoja on työn alla, ja osittain valmiina, saas nyt nähdä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta