Lähestyvä strateginen sotaharjoitus näkyy entistä selvemmin joukkojen harjoitustoiminnassa, mm. Suomenlahden sulkemista harjoiteltu

Viimeisen kahden viikon aikana Läntisen sotilaspiirin suurimpien yhtymien 20. Armeijan ja 1. Panssariarmeijan harjoitustoiminta on ollut aktiivista ja monipuolista. Tämän lisäksi syyskuussa pidettävän strategisen Zapad-2021-harjoituksen valmistelujen etenemisestä on kerrottu uutta tietoa. 

 

Valko-Venäjän puolustusministeriön ilmoituksen mukaan ensimmäiset venäläiset Zapad-2021-harjoitukseen osallistuvat joukot ovat saapuneet Valko-Venäjälle. Luonnollisesti julkisuuteen ei kerrottu, mistä joukoista on kyse. Todennäköisesti kyse on harjoitusjoukkojen etukomennuskunnista, kuten esimerkiksi esikunta- ja viestijoukoista, jotka valmistelevat harjoitusjoukkojen keskeisimmät kenttäjohtamispaikat,  sotilaspoliisijoukoista, jotka valmistelevat harjoitusjoukkojen siirtymisten opastusta, huoltojoukoista, jotka valmistelevat suurimpien kenttähuoltokeskusten perustamista että pioneerijoukoista, jotka valmistelevat harjoituksen vaativimpia liikkeenedistämisoperaatioita.

 

Läntisessä sotilaspiirissä ja Valko-Venäjällä pidettiin Zapad-2021-harjoitukseen valmistava suuri pioneerijoukkojen harjoitus. Sen johti Venäjän pioneerijoukkojen komentaja kenraaliluutnantti Juri Stavitski ja harjoitukseen osallistui mahdollisesti jopa 8 000 sotilasta. Harjoituksen tavoitteena oli tarkastaa joukkojen valmius aselajitehtävien toteuttamiseen sekä harjoitella Syyriasta saatujen sotakokemusten soveltamista pioneeritoiminnassa. Harjoituksen yksi huomionarvoisin tapahtuma oli se, kun pioneerit siirsivät tiettävästi ensikertaa lautalla (Oka) joen yli liki 100 tonnia painavan pyöräajoneuvoalustalle sijoitetun strategisten ohjusjoukkojen Jars-laukaisualustan. 

 

Viime blogissa kerrottiin Itämeren laivaston pinta-alusten ja rannikkojoukkojen heinäkuun lopulla pidettävästä yhteisharjoituksesta, missä harjoiteltaisiin merimiinoittamista ja rannikko-ohjusjoukkojen ryhmittämistä Pietarin edustalla olevalle Retusaarelle. Sittemmin venäläiset sotilasasiantuntijat ja nimettömänä pysyttelevä Venäjän puolustusministeriön edustaja ovat kommentoineet ja arvioineet kyseistä harjoitusta muun muassa Izvestija-verkkolehdessä. Näiden mukaan kyseinen harjoitus oli (yksi) Itämeren laivaston Zapad-2021-harjoitukseen valmistavista harjoituksista, missä Pietarin puolustamiseksi mereltä tapahtuvaa aggressiota vastaan harjoiteltiin Suomenlahden sulkemista laskemalla merimiinoitteet Lavansaaren ja Suursaaren alueille sekä kontrolloimalla Retusaareen ensikertaa sijoitetuilla rannikko-ohjuksilla Suomenlahden meriliikennettä Hankoniemi–Saarenmaa tasalta alkaen.

***

20. Armeijan joukkojen monipuolisesta harjoitustoiminnasta voitaneen mainita 3. Moottorijalkaväkidivisioonan ja armeijan tykistöjoukkojen harjoitukset. 3. Moottorijalkaväkidivisioona piti Voronežin alueella mahdollisesti nuoremmalle saapumiserälle kaksivaiheisen rykmentin taisteluharjoituksen. Ensimmäisessä vaiheessa harjoiteltiin aselajeittain hyökkäystä ja puolustusta. Sovelletussa vaiheessa sama toistettiin, mutta tällä kertaa rykmenttikokoonpanossa. Vastaavanlainen perusharjoitus pidettiin äskettäin 6. Armeijan joukoissa. Samaisen moottorijalkaväkidivisioonan mahdollisesti vanhemman saapumiserän joukot ovat harjoitelleet puolestaan hyökkäystä asutuskeskuksessa.

 

152 millimetrin Msta-B-telahaupitseilla kalustetut 20. Armeijan tykistöjoukot ovat harjoitelleet hyvin linnoittautuneen vihollisen tuliasemien ja panssaroidun kaluston tuhoamista suora-ammunnalla. Ampumaetäisyys kerrotaan olleen 1,2 - 2 kilometriä. Edellä mainittujen harjoitusten lisäksi 20. Armeijan elektronisen sodankäynnin joukot sekä 144. Moottorijalkaväkidivisioonan viestijoukot ovat pitäneet pienempiä aselajiharjoituksia. 

***

Lähestyvän strategisen sotaharjoituksen kynnyksellä Läntisen sotilaspiirin ratkaisutaisteluun varaaman 1. Panssariarmeijan toiminnan keskiössä on viimeisen kahden viikon aikana ollut sotavalmius. Ensiksi panssariarmeijassa pidettiin esikunta- ja johtamisharjoitus, missä tilanteenkuvauksiin perustuen harjoiteltiin joukkojen siirtoja, niiden ryhmittämistä ja taistelun johtamista. 

 

Esikunta- ja johtamisharjoituksen päätyttyä 1. Panssariarmeijassa alkoi yleisesikunnan valvonnassa taisteluvalmiustarkastus. Sen aikana muun muassa osa varastoidusta kalustosta valmisteltiin taistelukäyttöön ja jaettiin joukoille. Tarkastuksen aikana panssari- ja moottorijalkaväkijoukot ampuivat taisteluammuntoja lähiharjoitusalueellaan ja taistelua tukevat aselajijoukot ovat harjoitelleet omia erikoistaitojaan. Yleisesikunnan tarkastustoiminnan erityisenä mielenkiinnon kohteena kerrotaan olevan muun muassa joukkojen siirtymisten salaamisjärjestelyt, kenttäkomentopaikkojen ja -viestikeskusten perustaminen sekä johtaminen. 

***

Itämeren laivaston merijalkaväki on harjoitellut Kaliningradin alueella maihinnousun torjuntaa, minkä lisäksi merivoimailmavoimien hävittäjät ja rintamapommittajat ovat harjoitelleet ilmataistelua sekä vihollisen komentopaikkojen ja sotakaluston tuhoamista.

 

***

Tverin alueella 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan hävittäjärykmentin Su-35- ja MiG-31-hävittäjämiehistöt ovat harjoitelleet ilmataistelua sekä yhteistoimintaa omien ilmapuolustusjoukkojen kanssa. 6. IIPA:n helikopterikalustoa on puolestaan käytetty Karjalan tasavallassa roihuavien metsäpalojen sammuttamiseen. 

Kommentit

  1. Venäjän varusmiehistä jo yli puolet muslimeja. Talibanin aloittama lumivyöry 9. Av on merkittävä päivämäärä.
    9. Av alkoi WWI, piti olla lyhyt sota.
    9. Av tuhottiin eka temppeli.
    9. Av tuhottiin toka temppeli.
    9 Av karkotettiin juutalaiset Englannista ilman omaisuuttaan yli 300 vuodeksi.
    9. Av karkotettiin juutalaiset Ranskasta.
    9. Av Adolf Eichman allekirjoitti päätöksen shoa-tehtaista.
    9. Av Kaaleb & Joosua 10 paskahousun kanssa toivat huonoja uutisia.

    Korppi ei palannut Nooan luo arkkiin vuoden surullisimpana vuorokautena, 9. Av-kuuta Tisha B'Av - koska nyt löytyi korpille ruokaa. George R. R. Martinilla taitaa olla kirjakin Korppien kesteistä.

    Vuoden pituus Vedenpaisumuksen jälkeen on muuten Zayin/miekan/auranterän/ seiskan sarja 7x7x7+7+7+7=364 ja 7 vuoden välein karkausviikko.

    1. Maailmansota alkoi Av 9. (11.8.1914) Sota alkoi 2 520v. (360 päivää/v.) Babylonian pakkosiirtolaisuuden alkamisesta v.606 eKr.

    - Israelin paluu v. 1948 alkoi 2 520 (360 päivää/v.) vuotta siitä, kun kansa palasi Babylonian vankeudesta v. 537 eKr.

    - Israel sai Jerusalemin Kuudenpäivän sodassa 7.6.1967. Tuolloin oli kulunut 2 520 vuotta (360 päivää/v.), kun Jerusalem saatiin taas takaisin 70v. Babylonian vankeuden jälkeen. 1. Av-kuun 9. päivä Eesau kohtasi Jaakobin tämän palatessa takaisin Kaanaan maahan. Tämä tapahtuma Jaakobin elämässä on profeetallinen koskien hänen jälkeläisiään. Tämä kohtaaminen kuvaa myös lopun aikana näiden kansojen kohtaamista. Eesaun jälkeläisten kanssa on edelleen taistelu meneillään
    2. Paavi Urban II julisti ensimmäisen ristiretken. Kymmeniä tuhansia juutalaisia tapettiin ja monia juutalasten yhteisöjä hävitettiin.
    3. V.1290 Kuningas Edward I määräsi 9. Av juutalaiset karkoitettavaksi Englannista. Vasta v. 1657 he saivat taas palata.
    4. V. 1306 juutalaiset karkoitettiin Ranskasta.
    5. V. 1391 yli 4,000 Espanjan juutalaista tapettiin Barcelonassa, Toledossa ja Jaenissa, Espanjassa
    6. Espanjan inkvisitio kärjistyi juutalaisten karkoitukseen Espanjasta 9. Av v. 1492. Tämä on sama päivä, kun Kristoffer Kolumbus (itse juutalainen konverso) lähti purjehtimaan.
    7. V. 1559 Prahassa juutalaisosa poltettiin ja ryöstettiin.
    8. V. 1648 Puolassa Chmelnicky surmasi joukoittain kymmeniä tuhansia juutalaisia
    9. I Maailmansota syttyi 9. Av v. 1914, kun Venäjä julisti sodan Saksalle. Saksan kehitys nosti Hitlerin valtaan; Holokausti.
    10. 9. Av alkoi juutalaisten karkoitus Varsovan ghettosta.
    11. V. 1942 tehtiin suunnitelmat juutalaisten tuhoamiseksi.
    12. V. 1944 koko Kovnon ghetto lähetettiin kuolemanleireille.
    13. V. 1970 Libya määräsi juutalaisten omaisuuden takavarikoinnin.
    14. Persianlahden sota alkoi 9. Av, kun Saddam Hussein aloitti sodan Kuwaitia vastaan ja kuukausien ajan ampui 39 ohjusta Israeliin.
    15. V. 2006 Libanon-Israel -sota

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Havaintoja pääasiassa Itämeren alueelta