Läntisessä sotilaspiirissä tavanomaista harjoittelua, Itämeren laivastoa vahvistetaan sukellusveneellä?

Kuluneen kahden viikon aikana Venäjän Läntisen sotilaspiirin joukkojen harjoitustoiminta on jatkunut aktiivisena. Harjoitusuutisoinnin keskiössä ovat olleet maavoimien aselajien taktiset harjoitukset. Erityisesti Läntisen sotilaspiirin suurimpien panssaroitujen joukkojen harjoittelu on ollut aktiivista.

 

***

Moskovan alueelle ryhmitetyssä 1. Panssariarmeijassa on pidetty useita erityyppisiä harjoituksia. Esimerkiksi 4. Panssaridivisioonan panssari- ja moottorijalkaväkijoukot sekä 2. Moottorijalkaväkidivisioonan panssarijoukot ovat ampuneet taisteluammuntoja. Harjoitusuutisoinnin perusteella kyse on ollut tavanomaisista harjoituksista, joissa esimerkiksi viimeksi mainitun joukon panssarimiehistöt harjoittelivat venäläisille panssarijoukoille tyypillistä panssarikaruselliampumamenetelmää. Kyseinen ampumenetelmä perustuu kolmen vaunun yhteistyöhön, jossa yksi vaunu tulittaa, toinen valmistautuu tulittamaan ja kolmas on siirtymässä seuraavaan tuliasemaan. Tällä menetelmällä pyritään vihollinen pitämään koko ajan tulen alla.  

 

Myös 1. Panssariarmeijan aselajijoukot, kuten elektronisen sodankäynnin joukot sekä erilliset suojelu- ja tykistöjoukot ovat pitäneet omia harjoituksiaan. Nämä harjoitukset ovat niin ikään olleet tavanomaisia aselajiharjoituksia, jossa muun muassa tykistön maalitiedustelussa ja tulen korjaamisessa käytettiin Orlan-10-lennokkeja. 

 

***

Venäjän asevoimien suurin yhtymä 20. Armeija piti Voronežin alueella kolme viikkoa kestäneen panssari- ja moottorijalkaväkijoukkojen yhteisharjoituksen. Siihen osallistui yli 3 000 sotilasta ja sen aikana harjoiteltiin ryhmän, joukkueen sekä komppanian hyökkäys- ja puolustustaistelua.

 

Harjoituksen aikana T-72B3-vaunumiehistöt ampuivat taisteluammuntoja, joissa kerrotaan käytetyn uudentyyppisiä maalilaitteita, joilla voidaan kuvata nopeasti liikkuvia panssarimaaleja. Tämä tieto sopii yhteen Läntisen sotilaspiirin komentajan kenraalieversti Aleksandr Žuravlevin noin kaksi viikkoa sitten antamaan lausunnon kanssa, jonka mukaan Zapad-2021-harjoitukseen valmistavissa harjoituksissa sovelletaan nykyaikaisista sotilaallisista konflikteista saatuja oppeja, joista yksi on se, miten pataljoonan taisteluosastot toimivat nopeasti liikkuvia panssarimaaleja vastaan. 

 

***

Leningradin alueella on puolestaan käynnissä 6. Armeijan 138. Moottorijalkaväkiprikaatin komppanioiden taktinen harjoitus, johon osallistuu yli 300 sotilasta. Yhtenä harjoitusaiheena on muun muassa moottorijalkaväkijoukkojen hyökkäys astutuskeskukseen kranaatinheitinpatteriston tukemana. 

 

***

Myös Itämeren laivaston harjoitustoiminta on ollut kuluvalle koulutuskaudelle tavanomaista. Laivaston merivoimailmavoimien helikopterit ovat harjoitelleet maavoimien taistelujen tukemista sekä vihollisen pinta-alusten ja sukellusveneiden etsintää ja tuhoamista. Maavoimien taisteluja tuettiin ilmatiedustelulla sekä tuhoamalla vihollisen komentopaikkoja, panssarikalustoa sekä elävää voimaa ohjuksin ja tykein. Vihollisen sukellusveneitä etsittiin puolestaan yhteistyössä Itämeren laivaston pinta-alusten kanssa muun muassa veteen laskettavilla kuuntelulaitteilla, jonka jälkeen sukellusveneitä vastaan toimittiin syvyyspommein ja torpedoin. Maalina harjoituksessa oli Itämerellä koeajossa ollut Varšavjanka-luokan sukellusvene. 

 

Itämeren laivaston armeijakunnan moottorijalkaväkijoukoilla on (29.6.) alkanut muutaman päivän pituinen esikunta- ja johtamisharjoitus, johon osallistuu noin 2 000 sotilasta. Harjoitusuutisoinnista on pääteltävissä, että harjoitusaiheena on joukkojen valmiuden kohotus ja siirtyminen sekä valmistautuminen ensimmäiseen taistelutehtävään. Loogisena selityksenä komento- ja johtamisjärjestelmän harjoittelulle on se, että Itämeren laivaston armeijakunnan moottorijalkaväkijoukkoja on vastikään uudelleen organisoitu, mikä työ on edelleen käynnissä. 

 

Lopuksi kerrottakoon, että joitakin viikkoja sitten vietetyn Itämeren laivaston vuosipäivän yhteydessä pidetyissä puheissa mainittiin, että Itämeren laivastoa vahvistetaan lähivuosina muun muassa dieselsukellusveneillä. Muutama päivä sitten uutistoimisto TASS kertoi, että jo Neuvostoliiton aikana palveluskäyttöön otettu ja nyt Mustanmeren laivaston telakalla korjauksessa oleva dieselkäyttöinen Alrosa-sukellusvene otetaan kuluvan vuoden lopussa uudelleen palveluskäyttöön. Nimettömänä pysytellyt sotilaslähde kertoi uutistoimistolle, että Alrosan uudeksi sijoituspaikaksi tulisi Itämeren laivasto. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta