Harjoitusaktiivisuudessa selvä lasku, käynnissä kesäkoulutuskauden tarkastusharjoituksia sekä valmistautuminen talvikoulutuskauteen

Suomen lähialueilla olevissa Venäjän asevoimien joukoissa tänä vuonna aina Zapad-2021-harjoitukseen asti jatkunut kiivas harjoitusrytmi näyttää taittuneen. Läntisessä sotilaspiirissä on viimeisen kahden viikon aikana pidetty ilmapuolustus- sekä ohjus- ja tykistöjoukkojen ampumaleirejä lukuun ottamatta pääasiassa pieniä aselajikohtaisia harjoituksia.

 

Käynnissä olevista kesäkoulutuskauden tarkastusharjoituksista huolimatta Läntisen sotilaspiirin harjoitusaktiivisuus jatkunee aina marraskuun lopulle alkuvuoteen verrattuna selvästi pienemmässä mittakaavassa ja matalammalla intensiteetillä muun muassa sen takia, että sotilaspiirissä on alkanut kaluston ja harjoitusalueiden valmistelu talvikoulutuskautta varten.

 

Pohjoisen operatiivis-strategisen johtoportaan uutisoinnin keskiössä on ollut Pohjoisen laivaston arktisen ryhmän purjehdus pohjoisilla merialueilla. 

 

Venäläiset ovat ilmoittaneet, että kaikki Valko-Venäjällä Zapad-harjoituksessa olleet venäläisjoukot ovat saapuneet omalle maaperälleen. Viimeisten venäläisten harjoitusjoukkojen on ilmoitettu palaavan kotivaruskuntiinsa lokakuun puoleen väliin mennessä. Harjoituksen päättymiseen nähden joukkojen myöhäiset paluut pysyviin sijaintipaikkoihinsa selittyvät osittain pian pääsotaharjoituksen jälkeen käynnistyneillä kesäkoulutuskauden tarkastusharjoituksilla, mutta ennen kaikkea syynä myöhäiselle paluulle on pian  Zapadin jälkeen Ukrainassa alkanut ja viime perjantaina päättynyt Ukrainan ja 13:sta Nato-maan yhteinen Rapid Trident-2021 ‑harjoitus.

 

Zapad-harjoitusjoukkojen myöhäinen paluu omiin varuskuntiinsa ei ollut Venäjän ainoa reagointi Ukrainassa pidettyyn harjoitukseen. Samanaikaisesti Rapid Trident‑2021 ‑harjoituksen kanssa Venäjän Mustanmeren laivasto harjoitteli aktiivisesti, minkä lisäksi Eteläisessä sotilaspiirissä järjestettiin suuri 10 000 sotilaan harjoitus ja venäläiset maahanlaskujoukot harjoittelivat de jure Ukrainan maaperällä Krimin niemimaan itäosissa.

***

Elokuun 10. päivänä purjehduksensa aloittanut Pohjoisen operatiivis-strategisen johtoportaan arktinen ”retkikunta”, mihin kuuluvat muun muassa sukellusveneiden torjunta-alus Severomorsk, maihinnousualus Georgi Pobedonosets, Ka-27-alushelikoptereita sekä merijalkaväkeä on päättyneellä viikolla harjoitellut maihinnousua Laptevinmerellä lähellä Tiksin kylää. Tätä ennen ryhmän alukset ampuivat tykeillään taisteluammuntoja ilma- ja merimaaleihin. Purjehdus päättyy lokakuun puoleen väliin mennessä. Nyt käynnissä oleva purjehdus on Venäjän sotalaivaston 10. pitkäkestoinen purjehdus arktiselle alueelle. Sen yhtenä tarkoituksena on voimannäyttö pohjoisilla merialueilla.

***

Zapad-harjoitusseurannan tiimellyksessä jäi huomaamatta, että Itämeren laivaston ohjuslaiva Sovjetsk kävi elo-syyskuun vaihteessa Vienanmerellä ampumassa Kalibr-ohjuksen maamaaliin, minkä kerrotaan sijainneen noin tuhannen kilometrin etäisyydellä. Kalibr-ohjuksin varustetut Itämeren laivaston ohjuslaivat edustavat merkittävää tulivoimaa Itämerellä. Koulutustapahtumaan liittyi mielenkiintoinen yksityiskohta, ainakin jalkaväkisotilaan näkökulmasta, nimittäin se, että Sovjetsk siirtyi Suomenlahdelta Laatokalle ja sieltä edelleen Stalinin kanavan kautta Vienanmerelle. 

 

Yleisesti Itämeren laivaston harjoitustoiminta on ollut ajankohtaan nähden normaalia eli aikaisempiin kuukausiin nähden merkittävästi maltillisempaa. Viimeaikaisesta harjoitustoiminnasta voitaneen kuitenkin mainita Itämeren laivaston armeijakunnan moottorijalkaväkidivisioonan elektronisen sodankäynnin joukkojen harjoitus vihollisen johtamisyhteyksien häiritsemiseksi, minkä lisäksi Iskander-ohjusmiehistöt harjoittelivat vihollisen ohjusasemien ja komentopaikkojen tuhoamista.

***

Astrahanin alueella Kapustin Jarin harjoitusalueella Etelä-Venäjällä on käynnissä vuosittain järjestettävä Läntisen sotilaspiirin ilmapuolustusjoukkojen taisteluampumaleiri. Harjoitusjoukon kalustona on ainakin S-300-, Buk-M3-ilmatorjuntaohjuksia, panssaroituja Osa-ilmatorjuntaohjusajoneuvoja sekä Tor-M2-ilmatorjuntaohjuspanssavaunuja. 

***

Kerrottakoon vielä, että Venäjällä on alkanut syksyn 2021 kutsunnat. Ne kestävät vuoden loppuun ja niihin on määrä osallistua 127 500 nuorukaista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Havaintoja pääasiassa Itämeren alueelta