Kesäkoulutuskauden tarkastusharjoituksia, sopimusreserviläisharjoitus sekä Itämeren laivastolle uusi komentaja

Suomen lähialueilla olevissa Venäjän asevoimien joukoissa  on kuluneen kahden viikon aikana pidetty pääasiassa kesäkoulutuskauden tarkastusharjoituksia. Ne toteutetaan etupäässä aselajikokoonpanoissa, mutta osa Läntisen sotilaspiirin taistelukoulutustarkastuksista pidetään taisteluosastojen kaksipuoleisina harjoituksina, joita taktisoperatiiviset ilmavoimat tukevat. 

 

Lokakuun alussa alkaneet syyskutsunnat etenevät ja ensimmäisten alokkaiden kerrotaan astuvan palvelukseen vielä kuluvan kuun aikana. Niin ikään Läntisen sotilaspiirin joukoissa jatkuu kaluston ja harjoitusalueiden valmistelu talvikoulutuskautta varten.

***

Arktisella suunnalla Pohjoisen laivaston 10. arktinen purjehdus päättyi tällä viikolla. Vielä ennen kotisatamaan paluuta purjehdukseen osallistuneet merijalkaväen joukot harjoittelivat muun muassa maihinnousua Frans Joosefin maan saaristossa.

 

Osa Pohjoisen laivaston erillisen lentotukialushävittäjärykmentin MiG-29K- ja MiG-29KUB-hävittäjämiehistöistä on siirtynyt harjoittelemaan Krimin niemimaalle Sakin lentotukikohtaan. Siellä sijaitsevassa koulutuskeskuksessa on kuivalle maalle rakennettu lentotukialuksen kiitotie, josta lentäjät harjoittelevat katapultilla lentoon lähtöä ja lähestymistä laskeutumiseen. Kyseinen koulutustapahtuma on tiettävästi tänä vuonna toinen, jossa Pohjoisen laivaston lentotukialushävittäjämiehistöjä koulutetaan Krimillä.

***

Läntisessä sotilaspiirissä kymmenellä alueella ja Karjalan tasavallassa on vasta alkanut kuukauden pituinen maavoimien sopimusreserviläisten harjoitus. Niihin osallistuu noin viitisensataa reserviläistä. Kyse on ilmeisesti varsin uudesta toimintamallista, jossa ainakin Läntisen sotilaspiirin joukko-osastoihin ja yhtymiin on osaksi maavoimien reserviä perustettu aluepuolustusjoukkoja, joiden tehtävänä on ainakin strategisesti tärkeiden kohteiden vartiointi ja suojaaminen. 

 

Harjoitukseen osallistuneet reserviläiset ovat solmineet kolmen vuoden sopimuksen, ja jatkosopimus voidaan tehdä viideksi vuodeksi tai siihen saakka, kunnes reserviläisen yläikäraja täyttyy. Harjoitukseen osallistuville reserviläisille maksettavat korvaukset ovat sidoksissa sotilasarvoon ja harjoituksen kestoon. 30 päivän harjoituksesta upseereille maksetaan enintään 75 000 ruplaa (900 €), ja rivimiehille enintään 25 000 ruplaa (300 €). Reserviläisille maksettavat palkkiot ovat venäläisessä mittakaavassa merkittäviä ja niiden toivotaankin houkuttelevan asevelvollisia sopimusreserviläisiksi. Vertailuarvoksi mainittakoon, että keskipalkka Venäjällä oli vuonna 2020 noin 600 € kuukaudessa.

 

Sopimusreserviläiskäytännön tarkoituksena on todennäköisesti saada heti kriisin alkuhetkistä lähtien taistelukentän ulkopuolella kotialueella olevat tärkeät kohteet suojattua muilla kuin varsinaiseen taistelutoimintaan tarkoitetuilla asevoimien joukoilla yhdessä kansalliskaartin joukkojen kanssa. 

***

Läntisen sotilaspiirin 6. ja 20. Armeijan sekä 1. Panssariarmeijan toiminta on ollut viimeisen kahden viikon aikana ajanjakson hengen mukaista ja niissä on pidetty pääasiassa aselajeittain kesäkoulutuskauden tarkastusharjoituksia. Joukossa on ollut myös muutama ajankohtaan nähden suurempi harjoitus, kuten esimerkiksi 20. Armeijan moottorijalkaväkipataljoonan taisteluosaston puolustus- ja vastahyökkäysharjoitus sekä 1. Panssariarmeijan kaksipuoleinen taisteluosastojen harjoitus metsä- ja kaupunkioloissa.

 

Näiden harjoitusten lisäksi 20. Armeijan elektronisen sodankäynnin joukkoihin kerrotaan perustetun 10 lennokkitorjuntaryhmää. Ryhmät on koulutettu Syyriasta saatujen sotakokemusten perusteella ja niiden tarkoituksena on suojata lennokki-iskuilta joukko-osastojen esikuntia, kalustovarastoja sekä muuta infrastruktuuria. Lennokkitorjuntaryhmien kerrotaan harjoittelevan viikoittain ilmatorjuntajoukkojen terrorisminvastaisen osaston kanssa. 

***

Myös Itämeren laivaston joukkojen toiminta on ollut ajanjaksoon nähden normaalia. Itämeren laivaston armeijakunnan kesäkoulutustarkastusharjoituksien kerrotaan jatkuvan vielä ensi viikkoon. 

 

Rannikkojoukkoihin kuuluvat Bal- ja Bastion-rannikko-ohjusmiehistöt pitivät simuloidun tulenkäyttöharjoituksen vihollisen merimaaleihin. Tässä yhteydessä voitaneen mainita, että vasta hiljan julkisuuteen kerrotun tiedon mukaan Itämeren laivaston Bastion-rannikko-ohjusmiehistöt kävivät syyskuussa pohjoisessa Frans Joosefin maalla ampumassa taisteluammuntoja Barentsinmerellä. 

 

Itämeren laivaston vahvistaminen sukellusveneellä on edelleen ajankohtainen. Nimettömänä pysyttelevä lähde kertoi uutistoimisto TASS:lle, että parasta aikaa Mustanmeren laivaston telakalla oleva dieselkäyttöinen Alrosa-sukellusvene siirretään aikanaan koulutusalukseksi Itämeren laivastoon. Alun perin siirron piti tapahtua jo vuonna 2020. 

 

Henkilöstöuutisena kerrottakoon, että Itämeren laivaston komentaja on vaihtunut. Amiraali Aleksandr Nosatov siirrettiin Venäjän sotalaivaston esikuntapäälliköksi ja hänen tilalleen nimitettiin vara-amiraali Viktor Liina. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän palveli Itämeren laivaston komentajan sijaisena.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta