Venäjän ja Valko-Venäjän välille tulossa uusi sotilasdoktriini, talvikoulutuskauden ensimmäiset harjoitukset pidetty

Kuluneen kolmen viikon aikana  Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen siirtyminen kesäkoulutuskaudesta talvikoulutuskauteen on edennyt: Läntisessä sotilaspiirissä ensimmäiset syyskutsuntaerän alokkaat ovat astuneet palvelukseen, osa joukoista on saanut päätökseen kaluston ja harjoitusalueiden talvikuntoon laiton, minkä lisäksi Moskovan varuskunnan päällikkö on määrännyt, että talvi(pukeutuminen) alkaa huomenna 8. marraskuuta J.

 

Ennen kuin tarkastellaan Venäjän asevoimien harjoitustoimintaa lähialueillamme mainittakoon kahdesta ”ylemmän tason” uutisesta. Ensinnä Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän liittovaltion uusi sotilasdoktriini hyväksyttäneen lähiaikoina. Puolustusministeri ei kertonut sitä, mitä uutta päivitettävä doktriini pitää sisällään nykyiseen doktriiniin verrattuna. Sen sijaan Šoigu sanoi jo entuudestaan tutuin sanakääntein, että uusi doktriini on liittovaltion reagointi länsimaiden sitä vastaan kohdistamaan sotilaalliseen uhkaan sekä poliittiseen ja taloudelliseen painostukseen. Todettakoon tässä yhteydessä, että tilanteen kerrotaan olevan kireä Valko-Venäjän ja Liettuan sekä erityisesti Valko-Venäjän ja Puolan välisellä rajalla, missä valkovenäläisten sotilaiden kerrotaan provosoivan puolalaisia rajavartioita. 

 

Toisena ajankohtaisena uutisena kerrottakoon presidentti Putinin Duumaan tuomasta lakialoitteesta, minkä mukaan Venäjän presidentti voisi halutessaan pidentää marsalkkojen, armeijan kenraalien ja laivaston amiraalien palvelusaikaa viidellä vuodella. Lakialoitteen mukaan näiden henkilöiden osalta uudeksi eroamisiäksi tulisi 70 vuotta, kun se nyt on 65 vuotta. 

***

Kuten todettu talvikoulutuskausi Venäjän asevoimissa on pääsemässä vauhtiin. Pohjoisen laivaston sukellusvenevoimien kolme sukellusvenettä harjoitteli useamman päivän ajan Barentsinmerellä sukellusveneiden etsintää, seuraamista, seuraavan sukellusveneen eksyttämistä, torpedohyökkäyksen väistöä ja vastahyökkäystä. Enimmillään 150 metrin syvyydessä toimeenpantu sovellettu vaihe toteutettiin kaksipuoleisena sukellusvenetaisteluna harjoitusampumatarvikkein. 

 

Pohjoisen laivaston pinta-aluksista fregatti Gorškov on puolestaan ampunut Barentsinmerellä maa- ja merimaaleja. 

***

Myös Läntisessä sotilaspiirissä on pidetty ensimmäiset talvikoulutuskauden harjoitukset. Esimerkiksi Tambovin alueella pidettiin tykistö- ja kranaatinheitinjoukkojen ampumaharjoitus. Harjoitusjoukon kokoonpanoon kuului sotilaspiirin johdossa oleva 45. Raskas tykistöprikaati, minkä kranaatinheitinjoukot ampuivat muun muassa järeällä heitinkalustolla keskitettyjä iskuja liikkuvaan viholliseen, sen komentopaikkoihin ja asevarastoihin. Maalinosoituksessa, tulenkorjaamisessa ja tulivaikutuksen tiedustelussa käytettiin tämän päivän venäläisen toimintatavan mukaisesti lennokkeja.

 

Läntisen sotilaspiirin sotilaspoliisijoukot harjoittelivat puolestaan Nižni Novgorodin alueella kaupunkitaistelua. Harjoitusaiheita olivat muun muassa kulunvalvontapisteen puolustustaistelu sekä marssiosaston suojaaminen. 

***

Venäjän asevoimien suurimman yhtymän 20. Armeijan 3. Moottorijalkaväkidivisioonan panssarijoukot harjoittelivat yli tuhannen sotilaan voimin oman perinteisen harjoitusalueensa ulkopuolella Leningradin alueella liikkuvaa puolustusta, sivustaiskuja sekä vastahyökkäyksiä. Venäjän asevoimien toimintatapa, jossa harjoitellaan ”ei totutulla harjoituskentällä”, on osa johtajakoulutusta, missä eri tasoisten johtajien ammattitaito karttuu heidän joutuessaan arvioimaan tilannetta ja toimintamahdollisuuksiaan entuudestaan tuntemattomassa harjoitusympäristössä.

 

Samaisen armeijan 144. Moottorijalkaväkidivisioonan tiedustelujoukot harjoittelivat puolestaan Smolenskin alueella tykistön tulen johtamista vihollisen syvyydessä oleviin komentopaikkoihin. Tässä tehtävässä tiedustelijat käyttivät apunaan muun muassa Orlan-10-lennokkeja. 

***

Läntisen sotilaspiirin 6. Ilmavoima- ja ilmapuolustusarmeijan taktisoperatiiviset ilmavoimat pitivät kokoluokkaansa nähden suuren harjoituksen, mihin osallistui yhteensä yli 30 hävittäjää, torjuntahävittäjää sekä rynnäkkö- ja tiedustelukonetta. Harjoituksen aluksi vihollisen ilmaiskun väistämiseksi lentokoneet hajaryhmitettiin pysyvistä tukikohdistaan viiteen varatukikohtaan, mistä käsin ne toteuttivat niille määrättyjä taistelutehtäviä. Ilmataistelujen lisäksi lentomiehistöt harjoittelivat ilmatankkausta. 

***

Myös Itämerellä on harjoiteltu. Itämeren laivaston korvetti Soobrazitelni harjoitteli  kaksipuoleisesti vihollisen torpedoiskulta väistämistä ja vastaiskua. Vihollisen ominaisuudessa toimi yksi Itämeren laivaston sukellusveneiden torjunta-aluksista. Se hyökkäsi torpedoin korvettia vastaan, mutta korvetin vesikuuntelumiehistö havaitsi hyökkäyksen, teki hälytyksen minkä seurauksena torpedoiskulla tuhottiin korvettia vastaan laukaistu torpedo ja sitä vastaan hyökännyt alus. 

 

Lisäksi samalta suunnalta todettakoon, että Itämeren laivaston 11. Armeijakunnan uudelleen varustaminen jatkuu. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Itämeren laivaston armeijakunnalle on toimitettu toinen erä T-72B3M-taistelupanssarivaunuja. Aikaisemmin on kerrottu, että kyseisiä vaunuja toimitetaan armeijakunnalle kaikkiaan 23 kappaletta.

***

Lopuksi henkilöstöuutinen. Kontra-amiraali Anatoli Kovalenko on nimitetty Pohjoisen laivaston sukellusvenevoimien uudeksi komentajaksi. Tätä ennen hän palveli Pohjoisen laivaston sukellusvenevoimien esikuntapäällikkönä.  Kovalenkon edeltäjä vara-amiraali Arkadi Romanov siirtyi Mustanmeren laivastoon komentajan sijaiseksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulta ja liikettä - pika-analyysi Zapad-2021-harjoituksesta (dosentti, evl evp. Petteri Lalu)

Johtaminen, joukkojen valmius sekä niiden keskittäminen

Blogi Suomen lähialueella olevien Venäjän asevoimien joukkojen toiminnasta